Vårutflykt till Karlskrona Marinmuseum
av Thérèse Köppen
Marinen fyller 500 år 2022, vilket kommer att uppmärksammas på olika sätt på flera platser i landet. Passande nog gick vårens utflykt till Karlskrona marinmuseum. Vi var ett 15-tal medlemmar som slöt upp lördagen den 14 maj och fick en guidad tur i museet.

Den svenska flottan blev illa åtgången under 1500- och 1600-talen. En upprustning krävdes och man letade efter en lämplig plats för en flottbas. Kalmar fanns med som ett alternativ men valet föll på ön Trossö som låg i skydd av andra öar och var lätt att försvara. Staden Karlskrona grundades på 1680-talet och varvet var snart en av Sveriges största arbetsplatser. Örlogsstaden är sedan 1997 ett världsarv tack vare att de ursprungliga miljöerna finns kvar.

Vår guide Johan Boström visade oss runt och berättade medryckande om ett urval av sevärdheterna. Vi tittade bland annat på en skeppsmodell av Kronprins Gustav Adolf. Modellerna tillverkades av finsnickare och användes vid byggandet av de verkliga stora skeppen. Dessa modeller som kung Fredrik Adolf samlade i flottans modellkammare redan 1752, blev ursprunget till dagens museum. Av den anledningen kan Marinmuseet kallas för Sveriges äldsta museum.

Här berättar Johan Boström om den imponerande samlingen av galjonsfigurer som suttit i fören på några av Sveriges främsta krigsskepp. De flesta skeppen har varit med i stora sjöslag under åren 1788-1790, då Sverige låg i krig mot Ryssland.

Efter guidningen åt vi lunchbuffé på Restaurang Skeppsgossen och kunde sedan fortsätta att utforska museet på egen hand.