Fyrtio år med KLGF

 
  av Kerstin Jonmyren  
 

Styrelsen 1980
 
 

Det var på hösten 1979, och långt före det nu oumbärliga Internets tid, svårt att idag föreställa sig! På olika platser startade släktforskare föreningar med målet att få träffas och hjälpa varandra med släktforskningsfrågor, utbyta erfarenheter.  Det hade nyligen startats en förening i Karlskrona för Blekinge och en i Växjö för kronobergare. En känd och vördnadsvärd forskare i Linköping, Henrik Sollbe, hade tagit på sig att bli fadder för de nystartade föreningarna i sin omgivning. En dag blev jag uppringd av Henrik, som jag hade träffat i genealogiska sammanhang förut. Han frågade om jag kunde se till att det blev en förening startad för Kalmar län. Föreningarna blev på den tiden underavdelningar till den gamla kända Genealogiska föreningen med säte i Stockholm.

Ja, jo visst. Jag var gift med Ingvar, som på den tiden närmast var Studieförbundet Vuxenskolan i länet. Han hade adresser till många inom hembygdsrörelsen i länet, som nu fick kallelse till ett möte på Högalids folkhögskola. Stora salen var fylld med folk . Henrik var där och talade för saken, och en interimsstyrelse blev vald. Så enkelt gick det till. På våren 1980 blev sedan en ordinarie styrelse vald.  Valet av ordförande stod mellan en äldre officer och undertecknad, som dessutom väntade mitt tredje barn inom kort. Officeren var egentligen självklar, men som lantmannaskolerektorn Karl Rydå uttryckte det, när han såg vilka som hade blivit valda till styrelsen:

-  Det kan väl inte bara bli en grupp gamla gubbar i den här styrelsen. Jag föreslår Kerstin som ordförande.

Så omröstningen utföll till min favör, och jag fick försöka styra upp det hela. Familjens tredje son Jacob föddes några veckor senare. Jag satt kvar som ordförande till 1993, när Ingvar fick förtidspension och familjen flyttade till Gotland. Efter mig kom Britt-Marie Westblom från Öland in som ordförande. Jag blev vald till hedersledamot. Det är jag stolt över!

Expertbesök 1979

Mycket hände under de 13 innehållsrika åren. Lena Nilsson i Emmaboda kom ganska snart med som ung och glad styrelseledamot. Hon såg till att KLGF-bladet startade, vilket var välbehövligt. Sveriges Släktforskarförbund bildades 1986 i Alvesta. Jag hade faktiskt äran att få var med där, men tackade nej till uppdrag.  Alla föreningarna blev därmed självständiga och kunde lämna GF. En del jobbiga saker hände väl i vår förening, men mycket var väldigt roligt också.  

I år fyllde föreningen 40 år, och det firades med en fest i Lindsdal för några veckor sedan. Jag blev inbjuden som gäst, och kände mig mycket smickrad av det. Extra roligt var att gamla vännerna Sven Andersson och Conny Gunnarsson, som båda var med nästan från början i styrelsen, också kunde vara med på jubileet. Liksom Thomas förstås, som nu hade blivit ordförande. Han efterträdde Karl Rydå i styrelsen som kassaförvaltare efter bara några år.  Så var det många andra trevliga personer med på jubileet, och många av dem kände jag förut.    

Slutligen tack till ordförande Thomas i Bäckebo och kassaförvaltare Margareta i Borgholm för deras gästfrihet under mitt besök på orten!  Och tack Stefan Jennerstrand, för den roliga överraskningen!  Han tog helt oväntat fram ett foto från en gemensam släktträff för honom och mig för släkten Axtelius i Virserum på 1980-talet och visade upp på vita duken. 

Hälsar Kerstin Jonmyren, som nu är bosatt på Gotland men även i Nyköping -för att komma närmare sönerna och deras familjer - och nu har en familj på tre söner, tre svärdöttrar och sju barnbarn.

 
 
<<Tillbaka