Efterlysning
 
 

Sadelmakare i Hultsby, Ryssby

Jag botaniserade i en församlingsbok för Ryssby och blev lite förvånad när jag på en sida tillhörande ”platsen” eller ”bostaden” Hultsby 10 sprang på ett flertal sadelmakare. Min nyfikna fråga nu är om det möjligtvis kan ha funnits någon större företagsamhet kopplat till detta område? En verksamhet som då behövde sadelmakare.

Jag vet också att en sadelmakare som var verksam i Hultsby under 1930- och eller 40-talet var verksam vid ”Ingatorps garveri”.  Jag är visserligen inte bra på geografi, men Ingatorp låter i alla fall i mina öron som väldigt småländskt. Och ja detta betyder då också då att vi tidsmässigt pratar om 1930-40-tal här, men en eventuell större verksamhet kan ju mycket väl ha väldigt gamla anor. 

Det bör observeras att jag inte har en aning om det funnits någon större verksamhet i det området som behövde sadelmakare, men det faktum att ”stället” getts namnet Hultsby 10 skulle ju kunna tyda på att alla dessa bostäder(?) kunde hört till någon form av större verksamhet.

Om det mot förmodan skulle visa sig att det förekommit någon form av ”större” näringsverksamhet i detta område hade det naturligtvis också varit intressant att få reda på om ni har några arkivhandlingar kopplade till denna verksamhet?

Vet inte hur mycket detta hjälper, men om man kikar i arkivdigital på följande källa så ger den dig lite information om alla sadelmakarna som bodde på platsen Hultsby 10.

Ryssby AIIa:8 ( 1930-1942 ) Bild 350 Sida 276b.

Med vänlig hälsning
Kalle Lilja
Spaceboy@telia.com

 
 
<<Tillbaka