Besök hos
Emmabodabygdens Arkivförening
  av Thérèse Köppen
 
   
     
 

Den 5 oktober 2019 var KLGF:s medlemmar inbjudna till Föreningshuset i Vissefjärda, där vi blev väl mottagna av Göran Persson och Jörgen Håkansson. I de fräscha lokalerna förvaras totalt cirka 1.300 hyllmeter handlingar, varav 700 hyllmeter från glasbruk såsom Kosta, Johanstorp, Åfors och Modala. Den äldsta volymen är från 1742 och ingår i Kosta glasbruks arkiv. Där finns också ett stort arkiv från Flygt och en mängd andra enskilda företags och föreningars arkiv.

På Riksarkivets nationella arkivdatabas, NAD, kan man hitta arkivförteckningar där man kan se mer exakt vilka volymer som ingår i ett speciellt arkiv. Extra intressant för oss släktforskare kan t. ex. vara anställningar, avlöningslistor och betyg. Om våra släktingar var aktiva i någon av alla de föreningar som blommade upp i slutet av 1800-talet, så finns mycket att hämta i föreningsarkiven. Allt material som arkivet i Vissefjärda tar emot katalogiseras och läggs regelbundet ut på NAD. Detta sköts av fyra deltidsanställda.

På en dataskärm fick vi också se exempel på några av de cirka 7.000 bilder som finns i samlingarna. Dessutom finns fotoalbum och pärmar med tidningsurklipp. I ett skåp förvaras böcker som rör bygden.

Arkivet är öppet för forskning på måndagar och onsdagar mellan kl. 8:00 och 12:00, men ring gärna innan besöket om du vill försäkra dig om att personal finns på plats eller om du vill boka datorn.

Kontaktperson är Göran Persson, tel: 070-311 74 77, epost: gpersson@telia.com

Besöksadress: Föreningshuset, Storgatan 31, Vissefjärda

Vem som helst som har material som rör Emmaboda kommun och kan vara av intresse för framtidens forskare, kan höra av sig till Emmabodabygdens Arkivförening.

Lästips: Släkthistoria Nr 9 2017: ”Föreningsarkiven ger djupare förståelse” på sid 68

 
     
   
     
 

Vi i Släktforskarföreningen tackar Göran och Jörgen för ett mycket trevligt besök!

- Thérèse Köppen

 
 
<<- Tillbaka