Seberneby, Ventlinge
av Sven Andersson
 
     
   
     
 

Bilden är tagen i Seberneby, Ventlinge socken, på södra Öland. Det är inte den ursprungliga mangårdsbyggnaden på Seberneby nr 1. Nr 1 delades efter 1860 i två gårdar. Johan Göransson övertog halva gården och den ursprungliga mangårdsbyggnaden. Efter honom kom mågen John Karlsson och därmed kom benämningen ”Kalsa-gården”, beskriven med foto i KLGF-tidningen nr 93 dec. 2014. Den andra halvan av gården övertog Johans bror Petter Göransson. I och med att gården delades, behövdes ytterligare ett boningshus (bilden). Huset byggdes till Petters och Anna-Lenas bröllop på hösten 1864. Anna-Lena Jonsdotter, den äldre damen vid bordet, kom från Mörbylilla nr 4 och var där piga hos den 3:e brodern Anders Göransson och hans hustru Kajsa-Lena Olsdotter. Hon kom från Gösslunda, Hulterstad socken. Hennes bror Jonas Olsson gifte sig till Lenstad och fick två döttrar: Emma Karolina gifte sig med Johan Andersson i Lenstad. Se Torslundaboken II sid 112. Anna-Lena gifte sig alltså med Petter Göransson i Seberneby. Anna-Lena var född 1839 och dog 90 år gammal 1930. Anna-Lena och Petter hade bara ett barn, Ida, som sitter till vänster på bilden. Hennes man och kusin August Jacobson, som sitter till höger, var son till den 4:e brodern, Jacob Göransson i Lindby.

     Ida och August fick sonen Arthur, som står till höger i vit mössa. Han övertog sin mors föräldragård i Seberneby och gifte sig med Frida Johansson från Hagby, Gärdslösa socken. De fick ”min” Anna-Lena.

     Stående till vänster på bilden är Anna, senare gift med Albert Johansson i Skogsby, Torslunda. Saknas på bilden gör dottern Elna, som när bilden togs, 1910, gick på Ölands Folkhögskola. Hon gifte sig med Albert Nilsson i Albrunna, Södra Möckleby, och fick dottern Elly, gift Blom.

     Längst till höger står dottern Signe, gift med Jim Carlsson i Össby, Gräsgård. Hon fick barnen Tage, Helge och Gerd.

1899 föddes Arvid till vänster på bilden. Han blev skeppare. Han bodde med sin hustru Anna från Kristianopel på Nybo i Ventlinge. De fick inga barn.

 
     
 

Anders Göransson

Jacob Göransson
   
 
Petter Göransson
 
Johan Göransson
 
     
     
  <<Tillbaka